zooplus.nl

Met de steun van Stad Diest vangen we op een diervriendelijke manier zwerfkatten in Diest en deelgemeenten en laten deze steriliseren of castreren. Zo voorkomen we ongewenste nestjes kittens en dus heel wat dierenleed en overlast. We gaan te werk volgens het TNR-principe. De katten die we vangen worden eveneens ontwormd en ontvlooid en gevaccineerd tegen katten- en niesziekte.

Wist je dat de stad de sterilisatiekost terugbetaalt voor mensen die onder de Europese armoedegrens vallen? De sociale dienst van Huis 30 bekijkt samen met jou de voorwaarden.

Wat is TNR?

TNR staat voor ‘Trap Neuter Return’. We vangen katten zonder eigenaar en laten deze door een van onze dierenartsen steriliseren / castreren en ontvlooien en ontwormen. Ze krijgen ook een knipje in hun oor zodat ze nadien herkenbaar zijn. Kittens en tamme volwassen katten nemen we in opvang. Zieke katten laten we behandelen. Gezonde, wilde katten worden na sterilisatie of castratie op dezelfde plaats uitgezet. Het is aangetoond dat dit de enige methode is die werkt. Wanneer de katten uit een territorium worden weggehaald, komen er namelijk andere katten deze plek en zijn hulpbronnen (voedsel, slaapplaatsen) opeisen. Op die manier ontstaat er al snel een nieuwe populatie. Steriele zwerfkatten vermeerderen zich niet en houden soortgenoten uit hun territorium weg.

We zetten wilde zwerfkatten terug uit, omdat het niet diervriendelijk zou zijn om hen in een thuisomgeving te plaatsen. Zij zijn niet gewend dichtbij de mens te leven en dit levert hen alleen onnodige stress op. Ook uitzetten op een andere plek is onmogelijk. Katten zijn namelijk heel erg aan hun territorium gehecht en proberen alles om terug naar hun plek te keren. In het beste geval keren ze dus terug naar hun ‘thuis’, maar waarschijnlijk raken ze op de dool zonder voedsel en zonder bescherming.

Katten worden door ons gevangen met vangkooien, waarin we voeding leggen. Wanneer de kat in de kooi gaat, valt het deurtje dicht en komen wij ze halen.

Heb je een zwerfkat in de tuin? Laat het ons dan weten via zwerfkattendiest@gmail.com. Voor dringende meldingen van bijvoorbeeld zieke of gewonde dieren kun je ons telefonisch bereiken via het nummer 013/ 31 21 21.