We geven toekomstige poezenbaasjes graag wat tips en ideeën voor een gelukkige kat!
* Hoge ligplaatsen: katten kijken graag letterlijk de kat uit de boom. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je kat toegang heeft tot een mandje op of in een kast. Ook een paar hoge planken kunnen dienst doen als uitkijkpost.
* Krabben: een veel gehoorde klacht is dat de kat liever aan de zetel krabt dan aan de krabpaal. Een paar factoren zijn hier belangrijk in. Katten strekken zich graag uit tijdens het krabben. Een kleine krabpaal vinden ze dus niet interessant omdat ze zich dan bijna in bochten moeten wringen om te krabben. Sommige katten krabben dan weer liever horizontaal, voor hen zijn er kartonnen krabspeeltjes of zelfs een simpele kokosmat kan dienst doen als krabmateriaal.
Tot slot is ook de locatie belangrijk. Krabben gaat om markeren met geursignalen, liefst doen katten dit op een plek waar er veel passage is. Negeert je kat de krabpaal in een verloren hoek, maar gaat hij steeds krabben op het plekje waar iedereen voorbijkomt, dan is het tijd om de krabpaal eens te verzetten.
* N+1: in een huishouden met meerdere katten geldt dat er elke kat zijn eigen bronnen moet hebben (slaapplek, voedsel, water, kattenbak) + eentje extra. Zo voorkom je spanningen, stress en conflict tussen de katten. Zet deze bronnen niet bij elkaar, maar verspreid ze door het huis. Katten eten niet graag met pottenkijkers in de buurt!
Zet het eten, water en de kattenbak uit elkaar. Katten eten niet waar ze drinken en ze gaan er al helemaal niet op de kattenbak. Mensen hebben ook verschillende plekken waar ze in hun levensbehoeften voorzien, dit geldt ook voor je kat.
* Gezelschap: het beste wat je voor je kat kunt doen, is hem of haar samen met een broertje of zusje te adopteren. Heel wat mensen willen naderhand een katje erbij adopteren. Het is niet onmogelijk om dan nog een vriend voor je kat te vinden, maar de mooiste vriendschappen zijn meestal tussen broertjes of zusjes die heel hun leven zijn mogen samenblijven.
* Voerpuzzels: in de natuur spendeert de kat een groot deel van zijn dag aan het zoeken naar voedsel. Hij eet verspreidt over de dag verschillende kleine maaltijden. Een keer per dag een bakje voedsel dat je kat in een keer naar binnen speelt, gaat al snel leiden tot verveling en frustratie. Spreid om te beginnen het eten over verschillende kleinere porties. Maak van het eten een bezigheid door voerpuzzels te gebruiken of door brokjes te verstoppen of te gooien. Voerpuzzels zijn te koop, maar kun je ook zelf maken. Hier vind je alvast wat inspiratie.
* Spelen: heel wat poezeneigenaren denken dat hun kat niet graag speelt. Nochtans spelen de meeste katten ook op latere leeftijd graag. Spel is voor een kat het nabootsen van jachtgedrag. Om je kat aan te zetten tot spelen moet je op de eerste plaats een veilige omgeving voorzien. Katten spelen niet graag in de buurt van andere katten (of honden). Test verschillende soorten speelgoed uit, sommige katten houden van balletjes, anderen zijn dan weer zot van hengels. Probeer tijdens het spelen het gedrag van prooidieren na te bootsen. Dus niet voor de neus van de kat bengelen, maar van de kat weg bewegen en onverwachte bewegingen maken zoals een prooidier zou doen.
* Binnen of buiten? Dit is nogal een punt van debat tussen kattenliefhebbers. Beiden hebben voor- en nadelen. Katten die buiten mogen hebben vrijheid, maar zijn blootgesteld aan gevaren: het verkeer, ziektes zoals kattenaids, verloren lopen, … Binnenkatten zijn dan weer veilig, maar helaas zien we daar vaak dat er gedragsproblemen opduiken door verveling en frustratie. Het vergt inspanningen van het baasje om ervoor te zorgen dat de binnenkat gelukkig is. Ook het karakter van je kat speelt een rol. Wij zijn in ieder geval grote fan van catio’s en omheinde tuinen. Hier vind je enkele voorbeelden.
Voor wie meer wil weten, hier vind je links naar meer katteninfo.
www.licg.nl/katten/
Praktijk voor kattengedrag
Kennisbank Anicura