zooplus.nl

Met ons konijnenproject Adopt a Hop willen wij zorgen voor meer blije konijnen in Vlaanderen. Jammer genoeg is er nog heel wat verkeerde informatie beschikbaar, dus daar willen wij iets aan doen! Wij staan je graag bij met advies.

Volg ons ook op Facebook of Instagram!

Er valt zo veel over konijnen te vertellen! Hier vind je alvast wat basisinformatie.

* Ruimte: een koppel konijnen moet permanent toegang hebben tot 6 m2 ruime. Ook ’s nachts. Konijntjes zijn immers schemerdieren, dus wanneer wij slapen zetten zij graag de boel op stelten. Zorg ervoor dat je konijntjes veilig zijn voor roofdieren. Een ongeluk is gauw gebeurd!

* Inrichting: Je konijntje heeft een veilige, donkere plek nodig om zich in terug te kunnen trekken, liefst meerdere. Een simpele kartonnen doos met twee gaten kan al wonderen doen. Door twee ingangen aan te brengen zal je konijntje sneller geneigd zijn om in de doos of het hok te gaan. Ook tunnels zijn leuk om mee te spelen.
Verder is verrijking belangrijk. Konijnen zijn intelligente en nieuwsgierige dieren. Ze ontdekken graag regelmatig nieuwe dingen. Bij Hersenwerk voor konijnen vind je leuke spelideeën.

Hier vind je onze folder met ideetjes voor verblijven.

* Gezelschap. Konijntjes zijn groepsdieren! Wanneer konijntjes gezelschap hebben, zullen ze zich veiliger voelen en makkelijker tot rust komen. Bovendien hebben konijntjes gewoon veel aan elkaar bij het spelen en wassen.

Hoewel konijntjes van hetzelfde geslacht soms wel kunnen samenleven, heeft de combinatie van gecastreerde ram en een of meerdere (gesteriliseerde) voedsters veel meer kans op slagen. Wij maken dus enkel nieuwe koppels in deze combinatie.

* Koppelen: Koppelen doe je niet zomaar even tussendoor! Je moet hier minstens enkele dagen de tijd voor nemen om je konijntjes goed in de gaten te houden. Meestal gaat het niet zomaar vanzelf, maar met geduld en een goede aanpak komt het allemaal goed. Wanneer je bij ons een konijntje adopteert helpen we je graag op weg met tips en tricks. Ook is het mogelijk je konijntje een paar dagen bij ons te laten en ons de koppeling te laten doen. Koppelen waarbij zowel de ram als de voedster steriel zijn, gaat makkelijker en geven minder kans op conflict nadien.

* Knuffelen: helaas moeten we heel wat mensen teleurstellen. Konijnen zijn geen knuffelaars! Het zijn prooidieren, dus oppakken vinden ze vreselijk eng. Voor hen is dit hetzelfde gevoel als wanneer een roofdier hen oppakt. Heel wat mensen denken dat hun konijntje graag geknuffeld wordt omdat het stil blijft zitten wanneer het gepakt wordt. Niets is minder waar. Stilzitten (bevriezen) is een overlevingsstrategie, ze spelen letterlijk voor dood.

Als je een goede band met je konijntjes wil opbouwen is het heel belangrijk dat het initiatief van henzelf komt. Ga erbij zitten met iets lekkers en leer ze langzaam uit de hand eten. Afhankelijk van het karakter van het konijntje vindt hij of zij na verloop van tijd misschien wel leuk om erbij te komen zitten.


* Voeding: Konijnen moeten altijd toegang hebben tot hooi. Ze moeten hier de hele dag van kunnen knabbelen. Dit is belangrijk voor een goede darmwerking en om hun tandjes te kunnen afslijten. Veel konijnen lusten niet graag het in plastiek geperste hooi. Je kunt dan bijvoorbeeld Timothy hooi, hooi bestemd voor paarden of hooi vers van de boer proberen tot je iets vindt dat je konijnen wel lusten.

Daarnaast hebben ze dagelijks een portie groenvoer nodig, afwisselende soorten. Geef niet zomaar iets nieuws, maar bouw langzaam op met kleine beetjes. Ook takken van bv. wilg of hazelaar moeten ze regelmatig krijgen om hun tanden af te slijten. Fruit wordt beschouwd als snoep en mag maar in heel kleine hoeveelheden gegeven worden. Liefst niet elke dag. Hier vind je een lijst van groenten, fruit en kruiden die konijnen mogen eten.  

Tot slot is er nog de korrel of biks. Hiervan heeft je konijntje maar een kleine hoeveelheid per dag nodig. De richtlijn is 20 gram per kilo per dag.

Brood en lik- of zoutstenen zijn vreselijk ongezond voor konijnen en geef je dus beter nooit! Ook de meeste konijnensnoep is niet nodig voor een gezond konijn.

*Gezondheid. Hier valt veel over te zeggen. Konijnen zijn complexe dieren die snel ziek kunnen worden en waar het ook snel mis mee kan gaan indien ze niet snel genoeg bij een dierenarts komen. Indien je konijn plots afwijkend gedrag vertoond, zoals teruggetrokken zijn of niet eten wacht dan niet af maar consulteer onmiddellijk een dierenarts. Zoek al op voorhand uit waar er in jouw buurt een konijnkundige dierenarts zit die je kan helpen wanneer er iets mis is. Konijntjes hebben een jaarlijkse vaccinatie en check-up nodig bij de dierenarts. Zo kunnen eventuele problemen sneller opgespoord worden.

Wij laten al onze voedsters steriliseren. Niet enkel om nestjes te voorkomen, maar ook voor de gezondheid van de voedsters. 60% van de voedsters ouder dan 3 jaar en 80% van de voedsters van 8 jaar krijgt baarmoederkanker! Bovendien zijn steriele voedsters aangenamer in de omgang en worden ze niet langer schijnzwanger. Een voedster die zich wil voortplanten maar daar geen kans toe heeft, is immers niet echt leuk gezelschap.

Hier vind je nog enkele nuttige links voor meer konijneninfo:

LICG
Hopster vzw
Bunny Bunch
Flopping Lops
House Rabbit Society (EN)